Notnätet

Start

Notkartoteket
- Sök
- Alla noter
- Alla körer
  ---
- Logga in kör

Artiklar:
- Jakten på noter
- Får får får? Nej...
- Om upphovsmannarättens historia
- Linkar

Diskussionsforum
- Skriv ett debattinlägg...
Två nyaste artiklar:
- Kommentar
- Glömda upphovsmän

Körlinkar

Jakten på noter

Det är körledarens uppgift att hitta nya sånger till sin körs repertoar. Men hur gör man? Sånger växer inte på trän, och dom växer inte överhuvudtaget förresten. Hur skall man göra för att få ihop det till en repertoar? Hur gör andra?

Lagliga metoder

Det absolut populäraste sättet som sånger sprider sig på är från kör till kör. När du hör någon sjunga nåt vackert, tar du friskt kontakt. Oftast kan du få en kopia av noterna, som du sen kan kopiera vidare till din egen kör.

Det är bara ett problem. Det är olagligt att kopiera noter - det kan till och med jämföras med stöld. Jag har skrivit en skild artikel om upphovsmannarätt, men ur körens - och körledarens - synpunkt, kan man sammanfatta det så, att olaglig kopiering av noter kan bli dyrt den dagen då upphovsmannen dyker upp för att kräva den ersättning som han har rätt till.

Så vi behöver ta till nya metoder. Till exempel när du hört nån sjunga något som du tyckt om, kan du istället för att kopiera deras noter helt enkelt fråga var de har skaffat sina noter och så skaffar du dina egna från samma ställe.

Närmare än du tror

Om vi nu tänker skaffa noter på laglig väg, så finns det igen en metod som är klart överlägsen. Gå till en bokhandel och köp en sångbok. Enkelt. Eftersom Notnätet är till för att hjälpa dig i din jakt på noter, så har vi samlat en lista över bokhandlar färdigt åt dig.

Förutom att gå till en affär för att köpa den sång du vill ha, kan du ju också bläddra litet och hitta helt nya sånger. Andra ställen där du kan göra liknande fynd, är ställen som bibliotek och antikvariat. Även om du - som sagt - inte kan skaffa noter från ett bibliotek, kan det ju ändå hända att du gör intressanta fynd där. Därför har vi också listat några bibliotek åt dig. Märk att oftast kan du söka i bibliotekets databas också direkt på Internet.

Internet

Vilket för oss in på ett nytt intressant område. Internet. En outtömlig resurs även på detta område. Har du hört en sång, men vet inte riktigt vad den heter, eller hur du skall få tag på den? Det kan hjälpa att ta en titt på Internets sökmotorer. Du kan lätt hitta en sång till exempel med att söka på hur refrängen börjar.

Men låt dig inte luras bara. Speciellt om det är fråga om popmusik hittar du enkelt både noter och texter på Internet. Det betyder dock inte att de sånger du hittar skulle vara på något sätt befriade från upphovsmannarättsfrågor. Tvärtom, internationella musikförlag gör sitt bästa i att motarbeta såna websidor som olagligt sprider deras sånger. Så även om du på Internet kan snabbt kolla upp vad titeln till en sång var, eller hur det var med texten till en viss titel, är det klokast att aldrig lita på sådana källor, utan alltid skaffa sina noter via tillförlitliga kanaler.

Och där kan man också få hjälp på Internet. Det finns faktiskt också databaser som hjälper dig att hitta noter på lagliga vägar. En av dem har vi igen linkat till. Och glöm inte att Notnätet själv är till för just detta ändamål. Notkartoteket hjälper dig att komma i kontakt med andra körer, byta erfarenheter och eventuellt låna deras noter.

Till sist måste vi ännu tillägga, att det finns också några websidor, som samlat noter till sånger som får kopieras fritt. Typiskt är det folksånger eller sånger som annars är tillräckligt gamla för att få kopieras fritt. Vi har tagit med några såna exempel i Internet-linkarna. Men kom ihåg att även dessa använder du på egen risk! Det är inte klokt att blint lita på något alls, som du läst på Internet.

Nyskapande

Alla dessa metoder har handlat om att hitta sånger - höra nån anna sjunga dem, eller upptäcka dem ur en sångbok. Men nånstans måste ju alla sånger födas, och nångång har ju någon sjungit dem för allra första gången. Så var föds sångerna? Det kunde ju vara intressant med ett uruppförande nån gång. I så fall är det på tiden att du kontaktar en författare och en tonsättare.

Ett intressant projekt som ständigt åstadkommer nya låtar är föreningen Tondiktarna. Ideen med tondiktarna går ut på att sammanföra diktare och tonsättare, och av allt detta har flera vackra sånger kommit till världen. Tondiktarna finner du också på vår linksida.

Och även om det ibland känns som om Kopiosto och andra upphovsmannarättsorganisationer ibland är dina största fiender, så kan de också vara till hjälp om du söker en speciell tonsättare eller författare. I sin databas hittar de enkelt både författare och förläggare, allt vad du behöver. Därför har vi också tagit med dom på vår linksida.

Till sist

Trots allt rådd med upphovsmannarätter, är det fortfarande fullständigt tillåtet att lyssna! Som sagt, sånger sprider sig oftast från kör till kör. Var aktiv, håll ögonen och öronen öppna, och var öppen för nya kontakter. Men notbladen får du se upp med, skaffa dem lagliga vägar!


Läs mera om upphovsmannarätt och att skaffa noter på laglig väg: